Preparació Ruta pels escenaris dels maquis de les Terres de ponent

mural completoA les Terres de Ponent va haver una línia de maquis antifranquistes de la qual desconeixem pràcticament tot, doncs tenim només vestigis locals i escassament lligats entre ells. Però aquesta és la millor forma de començar.

Vam decidir que amb la informació que disposem organitzaríem una ruta pels escenaris per on van trescar els defensors de la llibertat, al mateix que miraríem de recollir més informació.

La primera conseqüència ha estat que el col·lectiu Les Trinxeres ha organitzat una jornada: XVI OFENSIVA CONTRA L’OBLIT el dia 27 d’abril a la Saira. Ja us passarem més detalls.

Ruta pels escenaris del maquis de les Terres de Ponent:

28 d’abril: Etapa: Sucs – Saira – Bassa Nova (Almenar) – 18 km.

19 de maig: Etapa: torre de Dalfó (Bassa Nova) – Cova del Salga – Baldellou – 27 km.

2 de juny:  Etapa: Baldellou – Tolva – 31 km.

16 de juny: Etapa: Tolva – Coll del Vent – 28 km.

Mirarem que cada jornada hagi un especialista que ens parli del tema.

Informació a internet:

De Sucs a la Bassa Nova: http://excursionsdeljoanramon.blogspot.com/2018/11/ruta-dels-maquis-de-sucs-la-bossa-nova.html

De Baldellou a la Bassa Nova: http://excursionsdeljoanramon.blogspot.com/2019/01/ruta-dels-maquis-de-ponent-baldellou-la.html

Anuncis

POBLES BOMBARDEJATS: MAIALS, CASTELLDANS i LES BORGES BLANQUES

14 castell de castelldans

Avui hem recorregut els pobles de Maials, Castelldans i Les Borges Blanques recordant els bombardeigs que van patir durant la Guerra Civil. En poques paraules un recorregut impactant…

Per a més informació clicar a aquí.

ADRECES D’INTERÈS

Tinc la sensació – parlo com a Joan Ramon –  que sempre acabem mirant-nos el nostre melic i ens falta una visió global. Per aquest motiu voldria en aquesta entrada posar totes les adreces de grups com el nostre i propers amb la finalitat de poder treballar en equip. Les activitats que organitzen altres entitats memoriàlistiques caldria que les sabéssim els altres grups per poder donar-los suport, és allò que ara s’anomena treballar en xarxa.

Cooperativa La Baula 

https://ateneulabaula.cat/ – https://www.facebook.com/labaulalleida/ – (faltaria un correu)

Biblioteca anarquista Maria Rius

Correu: bibliotecamariarius@riseup.net – https://bibliotecamariarius.wordpress.com/

Centre d’interpretació de la Guerra Civil Ermengol Piro:

Correu: cigc@alcoletge.cat  – www.guerracivilalcoletge.ca

Col.lectiu A les trinxeres:

Correu: alestrinx@nodo50.org – infotrinx@nodo50.org   http://alestrinx.blogspot.com/

Ateneo republicano de Binefar y comarca:

http://ateneorepublicanobinefar.blogspot.com/

Batalla del Segre

Correu: batalladelsegre@gmail.com – www.batalladelsegre.com

Plataforma per la Memòria Històrica d’Almenar

https://www.facebook.com/Plataforma-per-la-Mem%C3%B2ria-Hist%C3%B2rica-dAlmenar-299554853459117/

Comissió Ciutadana per la Memòria de Les Borges Blanques

https://www.facebook.com/search/top/?q=comissi%C3%B3%20ciutadana%20per%20la%20mem%C3%B2ria

 

 

 

 

 

VACANCES D’ESTIU: ACTIVITATS PER LA TARDOR

Ara quIMG_20180610_114146e ve l’estiu crec que seria interessant recordar algunes de les tasques que tenim pendents. Doncs en acabar les vacances descansa tant el nostre dics dur que no recordem amb el que havíem quedat. Alguns dels temes no van ser exposats en la reunió del juny però ja els comentarem en la propera …

 • 11 d’agost: Actes a Vilanova de la Barca amb motiu del 80è aniversari.
 • -6 de setembre: Visita de l’exposició de la presa de Camarasa. Al voltant del tema de la vaga de la Canadenca.
 • Xerrada de Josep Varela al voltant de l’educació a la República.
 • 13 de setembre. Reunió preparatòria actes de primavera a Almacelles.
 • Xerrada al voltant de la Transhumància per Aurel Barrull. Després farem la primera reunió per preparar la Caminada en homenatge als Maquis de les Terres de Ponent.
 • Xerrada de Gerard Pamplona al voltant del Camp de concentració de la Seu Vella.
 • Visita del Palau Montcada de Seròs a càrrec de Jordi Ibars.
 • Sortida pels escenaris de l’exili (pont llarg).
 • Revisió de la feina feta al voltant del tema de les Stolpersteine.
 • Treballar al voltant del tema dels itineraris de la Guerra Civil a la ciutat de Lleida.
 • Reunió amb l’espai museístic d’Alcoletge (Ramon) per parlar d’una sortida pel terme i trobar vestigis de la Guerra Civil.
 • Preparació actes pel 2 de novembre: bombardeig del Liceu Escolar amb la Baula.

…. ja veieu hi ha feina però encara ens en queda alguna cosa … ja m’ho direu.

 

TROBADA INFORMAL AL VOLTANT DELS MAQUIS A LES TERRES DE PONENT

thumbnail(opinió personal Joan Ramon) Hi ha dies que un està nerviós per veure com sortirà l’acte que hem organitzat. Quan acaba veig que aquella nit hem tingut el “sant de cara” i l’esdeveniment va sortir més que rodó. Va durar dues hores i perquè al final ens van traure del Centre. Alguns  van continuar xerrant al carrer.

Com va anar l’acte? Primer vaig parlar jo i vaig explicar l’experiència del meu padrí i ma mare al mas de Llaó. Després va exposar en Lluís Colomés que – com és habitual en ell – ens va fer una deserció acurada dels maquis que entraven de França i el circuit que seguien fins arribar a Baldellou (Coll del Vent, Sapeira, Quegigar, Castigaleu, Tolva, Calladrons, Casseres, Camporells i Baldellou. Ens va explicar la història i les repercussions que va tenir els incidents de Baldellou. A nivell d’arxiu ha pogut descobrir els esdeveniments que hi van passar en aquest poble darrer amb la figura del contravertit El Tanque..

Després ens va parlar en Joan Rovira d’Altorricó que és un bon (molt bon) coneixedor de la trama dels guerrillers a la Llitera. Finalment va intervenir Miquel Corllleó que ens va explicar els fets de Sucs i de Ventafarines. El debat – des d’on to positiu – es va animar quan en Joan i en Miquel van contrastar les seves informacions al volant del tema de Ventafarines i el “mallorquí”. Com descobrim coses noves cada dia !!!

En acabar en Lluís i jo vam dir que volíem organitzar una caminada a la setmana santa del proper any recorrent els indrets que abans hem esmentat. Ja us en parlarem.

Podeu sentir la gravació de l’esdeveniment (perdoneu si el so no és el bo que voldríem).

Lliurades al.legacions POUM per salvaguardar els elements patrimonials de la Guerra Civil a Lleida

thumbnailAvui ha estat un gran pas per al nostre Grup de treball. Hem presentat el llistat dels elements a protegir de la Guerra Civil de la nostra ciutat. Després d’haver presentat una moció (1 d’abril de 2016) per inventariar, protegir i difondre – tema encara pendent –  el patrimoni bèl·lic de la nostra ciutat, ha calgut fer unes al·legacions per protegir aquests elements. Podíem haver començat per aquí i no haver de fer tanta feina.

El document presentat el podeu veure en l’apart de documents d’aquest blog. També podeu veure els elements que en aquell moment vam demanar protegir. Us reto a veure si sabeu veure-hi diferències.

Tal com hem apuntat anteriorment ara caldrà asseure’ns i pensar com podem fer perquè aquests elements tinguin una difusió entre la ciutadania. A la feina…

Gràcies a tots pel suport i per la feina feta…

Trobada informal al voltant dels maquis a les Terres de ponent.

3-5-2011-2-5-0-1

Arran d’una conversa que vam tenir amb Lluís Colomés de Sapeira hem cregut adient trobar-nos al Centre Excursionista de Lleida per parlar dels maquis a les Terres de Lleida. Serà el divendres, 6 de juliol, a les 20 h.

Resulta que sabem que havia una línia de passadors que passava a tocar de Lleida. Ens volem trobar per dir cadascú el que sap del tema. Si tens informació al voltant del tema, no dubtis de venir. Posem llum en un dels moments més foscs de la nostra Memòria.

 

 

Nova experiència: Cinema per entendre millor la nostra història amagada

Avui iniciem una nova experiència. A més de voltar pels turons buscant trinxeres i nius de metralladores i fer papers perquè les administracions defensin el nostre patrimoni bèl·lic. Creiem que també és interessant asseure’ns en una sala de cinema com l’Espai Funàtic (sense ells no seria pas possible aquesta experiència) i veure cinema Memorialista i després fer un vermutet per comentar la pel·li i noves accions.